Miloslav Ransdorf

Patentovaný demokrat

         V pondělí 16. 3. jsem vystupoval v ukrajinské televizi ICTV v pořadu, věnovanému čemu jinému než politické situaci na Ukrajině. Podle zpráv ukrajinských médií a podle důvěryhodných zdrojů soukromí ozbrojenci oligarchy Kolomojského obsazují budovy samosprávy, dopouštějí se násilí, zastrašují lidi, brání normálnímu chodu věcí veřejných. V ukrajinských médiích se před časem dokonce objevily informace, že ozbrojenci Ihora Kolomojského ukradli z ropovodu Oděsa-Brody 606 000 tun technické ropy. Nic se nedělo, protože – jak říkají média- tato krádež se údajně nedá doložit.

        Teď by se mohla situace změnit. Verchovna rada odhlasovala zákon, podle kterého je státní závod závod UkrTransNafta, který kontrolují Kolomojského manažeři, závodem státně důležitým, a musí tedy zůstat ve vlastnictví ukrajinského státu. Hned poté do závodu vtrhl Kolomojski a jeho lidé a zabarikádovali se tam. Státní podnik tedy není ve státních rukou. Ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn chtěl Kolomojského navštívit, ale byl odmítnut s tím, že Kolomojskij s ním mluvit nebude, že bude jednat jen s prezidentem Porošenkem. K rozmluvě mezi Porošenkem a Kolomojským údajně došlo, ale Porošenko nepořídil. V politické veřejnosti se mluví o tom, že mu Kolomojskij pohrozil, že pošle dva tisíce svých ozbrojenců do Kyjeva a provede tam převrat. Porošenkovi nezbylo, než se obrátit na amerického velvyslance. Ten Kolomojského pozval na konzultaci. Konzultace proběhla, ale výsledky jejich jednání nejsou známé.

        Takhle to dnes na Ukrajině chodí. Existuje například záznam telefonního rozhovoru Kolomojského s poslancem Olegem Carjovem, zastáncem federalizace Ukrajiny, ve kterém Kolomojskij Carjovi vyhrožuje, že dá milion dolarů za jeho odstranění. 

        7. dubna to bude rok, kdy Oleksandr Turčynov (po pádu Janukovyče úřadující prezident) vyhlásil proti separatistům v luhanské a doněcké oblasti Anti-teroristickou operaci (ATO) s tím, že se zločincům (rozuměj separatistům) nesmí ustupovat. Dodnes v konfliktu zemřely desetitisíce lidí, některé odhady jsou dokonce nad sto tisíc. Na začátku ozbrojených potyček na východě Ukrajiny byly útoky Kolomojského ozbrojenců na podniky nejbohatšího oligarchy Rinata Achmetova. Ten začal "separatisty" podporovat, nebo s touto podporou minimálně koketoval, aby své podniky uchránil. Kolomojskij se obrátil na Kyjev, na Turčynova a Jaceňuka, aby mu poslali vojáky na východ země. A Turčynov a Jaceňuk to udělali. Jak prosté. Porošenko se před časem nechal slyšet, že za rozpoutání války na východě země nesou vinu právě Turčynov a Jaceňuk.

        Turčynov se v loňských říjnových volbách dostal do Verchovné rady na volební listině Jaceňukovy strany, jejíž volební náklady údajně z poloviny pokryl právě Kolomojskij. Kolomojskij nedávno založil svou vlastní politickou stranu s líbivým názvem Vozrožděnije (Znovuzrození, Renesance) a chystá se nejen na letošní říjnové komunální volby, ale i na případné mimořádné volby parlamentní, které kvůli vratké politické situaci můžou přijít kdykoli.

        A tenhle režim Američané obhajují. Tohle máme nazývat demokracií? 

21.3.2015

comments powered by Disqus